Sivut

keskiviikko 16. toukokuuta 2018

Pohjaton parsakaalipiirakka, vai onko se kakku?

Tulevan sunnuntain  Shavuot -juhlan alla ovat juustot ja juustokakut joka puolella esillä: ne kuuluvat tähän pyhään ,  ja suolaisten ja makeiden juustoisten herkkujen ainekset ovat tarjouksessa joka puolella. Joten ei ihme että teki mieli tehdä jotain missä on juustoa, ja suolaisena tällä kertaa.  En osannut oikein päättää onko tämä  piirakka vai kakku:  tässä ei ollut piirakkapohjaa mutta se oli korkea ja kiinteä. Ehkä kakku olisi parempi sana tälle?  Piirakka/kakku oli täynnä parsakaalia, ja miellyttävän rakenteen sille antoi kikhernejauho, eli tämä piirakka/kakku on gluteeniton. 

Shavuot-juhla on nyt sunnuntaina, eli samana päivänä kuin helluntai, joka alkuperältään liittyy myös shavuot-juhlaan.

Pohjaton parsakaalipiirakka, tai kenties parsakaalikakku
  • noin 300 gr parsakaalia, joko tuoreena tai pakasteena
  • 1 keskikokoinen sipuli,pilkottuna
  • 1.5 rkl öljyä paistamiseen
  • 3 kananmunaa
  • ½ dk vettä
  • 1 tl paprikajauhetta,  1 tl  yrttimaustetta , ripaus mustapippuria (tai mausteita maun mukaan)
  • 150 gr juustoraastetta
  • 2 rkl raejuustoa
  • 3.5 rkl kikhernejauhoa
Jos käytät tuoretta parsakaalia,  pehmennä se ensin laittamalla  parsakaalipalat kulhoon, ja kaatamalla päälle kiehuvaa vettä. Parsakaalin annetaan pehmetä kuumassa vedessä kunnes vesi hieman jäähtyy, jonka jälkeen  parsakaali siivilöidään.  Muistaakseni pakasteparsakaali on esikypsytettyä , joten tämän vaiheen voi silloin jättää pois.  Parsakaalin kukinnot ja varret pilkotaan pienemmiksi palasiksi.

Sipulia kuullotetaan pannulla kunnes se hieman ruskistuu, minä jälkeen sipuli sekoitetaan parsakaalin kanssa.  Kananmunat ja vesi vatkataan erillisessä kulhossa,  lisätään mausteet ja kikhernejauhe, ja sekoitetaan kunnes seos on tasaista.  Juustoraaste ja raejuusto   sekoitetaan munaseokseen.  Tämän jälkeen yhdistetään juustomunaseos  ja parsakaalisipuliseos. 
Paistoin piirakan/kakun uunivuoassa,  mutta päällystin vuoan leivinpaperilla, ja öljysin paperin pinnat kevyesti.  Paistoin piiirakkaa /kakkua  200 C lämmössä  noin 40 minuuttia, kunnes pinta oli ruskistunut ja sisus jähmettynyt. Piirakan/kakun annetaan jäähtyä  huoneenlämmössä ennen tarjoilua.  Nam, oli todella hyvää:)
Ennen Shavuot -pyhää monet juustot ovat tarjouksessa. Tässä torin suuri juustokauppa.
Piirakka/kakkuun käyttämäni juustoraaste ol emmentalia, mutta siihen voi käyttää mitä tahansa juustoa jossa on makua..
Mukavuudenhaluisille ihmisille  toi eräs meijeri pyhän alla valmiin juustokakkuseoksen.

16 kommenttia:

  1. Ihana mehevän näköinen parsakaalikakku!
    Ja juustoissa on mistä valita nyt.

    Leppoisia päiviä sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Susanna:) Parsakaali on herkkuani,ja juustojen kanssa tuossa muodossa tosi hyvää:)
      Kiitos, leppoisia päiviä myös sinne Espanjaan:)

      Poista
  2. Tuo juustokauppa on ihana! Jatan sinne aina reippaan rahasumman ja menen kotiin painavan kassin kanssa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anu:tosi ihana kauppa onkin, ja se valikoima,ja maistiaiset:) Nyt kun tekivät remontin niin on vielä parempi.

      Poista
  3. Ihana piiraskakku, tuo valmis juustokakkuseos onkin jo todellinen tee se nopeasti tuote :o Meillä ei kyllä tälläisiä tuotteita vielä löydy. Ovatko paikalliset juustot siellä samanlaisia kuin Euroopassa vai onko jotain erikoisuuksia?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Petra:kiitos, tosi hyvää olikin, Bambi vaan on aina kinuamassa kun teen tällaista;D
      TUo juustokakkuseos on kyllä tosi kätevä, mutta helpostihan sellaisen tekee itsekin.
      Täällä ovat etenkin valkoiset juustot suosittuja, tuolla kaupassa on iso tiski valkoisia ,kaikenmaailman fetan tapaisia ja muita valkoisia juustoja. Yksi suosituista paikallisista on tämä https://en.wikipedia.org/wiki/Tzfat_cheese jota on tehty jo vuodesta 1840

      Poista
  4. Näyttää ja kuulostaa niin herkulliselle että on pakko kokeilla :) kerrotko tuon kikhernejauhon määrän, onko se 3.5 DL? Ohjeessa ei ainakaan minulle näy kuin pelkkä 3,5?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos:) Tosi hyvää onkin:) Hups, hyvä että huomasit, oli jäänyt minulta huomaamatta vaikka oikoluin, eli 3.5 ruokalusikallista kikhernejauhoa.

      Poista
    2. Kiitos pikaisesta vastauksesta, tämän testaan nyt viikonloppuna, nam! :)

      Poista
  5. Mehevän näköinen kakku.
    En ole milloinkaan käyttänyt kikhernejauhoja. Löytyyköhän niitä tavallisesta marketista? Voiko niitä korvata jollakin muulla jauholla, jos en löydä?
    Muuten näyttää meidän herkulta kun on parsakaalia ja juustoa :)

    VastaaPoista
  6. Herkullisen näköinen parsakakkunen <3 Tuo on varmasti myös aika täyttävää ja käy ihan ruoasta.
    Mukavaa keskiviikkoiltaa sinulle Jael <3

    VastaaPoista
  7. Heissan Jael, kiva parsakakku ja ohjetta kun luin niin juuripa samanmoista uunimunakasta olen parsasta itsekin tehnyt vain noita kikherneitä en ole lisännyt, pitääpä kokeilla niinkin. Ihania tarjottavia löytyy teidän kaupoista, huikee tuo valmis kakkutaikina, olisipa kiva kokeilla.
    Voi hyvin Jael <3.

    VastaaPoista
  8. Namilta näyttää! Kunhan tästä retkivaiheesta kotiudutaan taas hellan ja uunin ääreen . . . .!

    VastaaPoista
  9. Hyvältä näyttää tuo piirakka! Nam mikä juustokauppa, löytyy varmasti mitä haluaa! Ihanaa viikonloppua♥

    VastaaPoista
  10. Kelpais mullekin sun piirakkas.

    VastaaPoista