tiistai 5. joulukuuta 2017

Gluteeniton ja vegaaninen taatelikakku tahinilla ja tattarilla

Näin joku aika sitten  lauantailehdessäni vegaanisen ja gluteenittoman taatelikakun ohjeen, joka houkutteli kokeilemaan. Ohje on pari vuotta sitten sulkeutuneen vegaanisen  Aba Gil ravintolan omistajan ohje. Gil joutui sulkemaan suositun pikku ravintolansa kun Tel Avivin eteläisen keskustan metroasemaa aloitettiin  rakentamaan ravintolan eteen, mikä karkoitti asiakkaat. Ehdin käydä ravintolassa syömässä  ennen sulkemista, ja inspiroiduin käynnistä niin että loin oman versioni kasvis-linssipaistoksestaEhdin myös käydä maistamassa Gilin herkullista hummusta  maatilatorilla, ennenkuin Gil  perheineen lähti parin vuoden Aasian kierrokselle,  josta palasi äskettäin.  Gil käytti monessa ravintolansa ohjeessa vihreää tattaria  ; näin myös tässä kakussa, joka on paitsi vegaani ja gluteeniton, myös lähes sokeriton. Hieman muuttelin ohjetta: lisäsin kahvia taikinaan, sekä jonkun verran psylliumia,  mikä oikeastaan taisi olla hieman turhaa.  Käsittelin myös tattaria eri tavalla kuin Gil: hänen ohjeessaan tattaria liotettiin ja sen jälkeen jauhettiin muiden ainesten kanssa, kun taas minä jauhoin vihreät tattarinjyvät jauhoksi, ja korvasin pienen osan jauhoista kookoshiutaleilla. Minusta kakku  myös tarvitsi hieman lisämakeutusta, joten lisäsin taikinaan steviajauhetta. Kakusta tuli herkullisen kostea,  ja mielestäni tämä kakku on parhaimmillaan muutaman päivän kuluttua leipomisesta.
============================================================
Gluteeniton ja vegaaninen taatelikaku tahinilla ja tattarilla (3 pitkää kakkua, tai 2 pyörää kakkua)
  • 200 gr vihreää tattaria, jauhoksi jauhettuna
  • 1 dl kookoshiutaleita,jauhettuna
  • 300 gr taateleita (joista kivet poistettu)
  • 75 gr tahinia
  • 1 kypsä banaani
  • 400 ml vettä
  • 2 tl kanelia
  • 1 rkl pikakahvijauhetta
  • 1 tl leivinsoodaa
  • 1.5 tl leivinjauhetta
  • ripaus suolaa
  • 2 rkl kaakaojauhetta
  • 300 gr tummaa suklaata (70 %)
  • hieman öljyä vuokien pohjalle ja reunoille
============================================================

Taatelit liotetaan , ja jauhetaan banaanin, tahinin  ja veden kanssa. Kaneli,  pikakahvijauhe, kaakaojauhe, suolaa, leivinjauhe-ja sooda, sekä tattarijauho sekoitetaan keskenään,  ja lisätään kosteaan seokseen.   Suklaa sulatetaan  vesihauteessa , ja lisätään viimeiseksi taikinaan,  sekoittaen.  Tässä vaiheessa  taikinaa kannattaa maistaa, ja lisätä  makeutusta  jos siltä tuntuu.  Taikina kaadetaan leivinvuokiin,  ja kakkuja paistetaan  170 C lämmössä ,30-45 minuuttia  , tai kunnes kakun keskelle laitettu tikku tulee lähes kuivana ulos. Kakkujen annetaan jäähtyä huoneenlämmössä, jonka jälkeen ne siirretään jääkaappiin jähmettymään.  Kakut säilyvät 3-4 päivää, mieluiten jääkaapissa.
Uunista ulos...
Tattari on tosi hyvä aines gluteenittomassa leivonnassa:)
Ja näiden herkullisten suupalatorttujeni ohje löytyy tänään SoppaHannan joulukalenterista:)

18 kommenttia:

  1. Hyvaa!! Oikein suklaisen mehevaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anu;kiitos, kiva kuulla että maistui:)

      Poista
  2. Hovkonditorn: Tack så mycket, och som Anu säger i sin komment, så¨gick det bra åt;D

    VastaaPoista
  3. Makeaa itsenäisyysjuhlaa täältä sinivalkoisesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. BLogitse:kiitos,toivottavasti oli oikein mukava itsenäisyyspäivä:)

      Poista
  4. Hyvännäköistä taatelikakkua! Suupalatorttujen täyte vaikuttaa maukkaalta! Perinteiset tortut kyllä maistuu mutta kivaa vaihtelua tuo uudet täytteet. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hertta-Viola: Kiitos paljon:) Suupalatortuista pidettiin paljonkin:) Perinteiset tortut ovatkin ihania,niitä oli minikokoisina suurlähetystön vastaanotollakin,mutta välillä on kiva kokeilla muitakin täytteitä:)

      Poista
  5. Taatelikakku kuuluu meidän perheen lemppari kuivakakkuihin. Sitä pitäisikin pitkästä aikaa tehdä.
    Ihanalta näyttää sinunkin tekemä kakku <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. OUti: Taatelikakut ovatkin tosi hyviä:) Tässä oikeastaan yhdistyy 2 kakkua, eli taateli-ja suklaakakkU:) Kiitos paljon ihanainen:)

      Poista
  6. Oi ihana kakkunen ja sopisi Maijullekin. Halusin Jael tulla toivottamaan sydämellistä itsenäisyyspäivää sinne kauas <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tiia: kiitos ihana, ja Maijulle tosiaankin sopisi hyvin:) Kiitos paljon ja toivottavasti oli oikein mukava itsenäisyyspäivä:)

      Poista
  7. This looks and sounds great! I need to do more with buckwheat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jennifer: Thanks so much Jennifer:) I love buckwheat, and when you use green untoasted buckwheat the strong taste is not that prominent:)

      Poista
  8. Hyvältä näyttää! Minä ajattelin tehdä tänä jouluna taatelikakun ja maustekakun jouluherkuiksi:) Otankin heti respetin tästä ylös..saas nähdä miten onnistuu:) Herkullista joulun odottelua sinne♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Päden Paja: Taatelikakku varmaankin kuuluu monen kodin leivontaan näin joulun alla:) Kiitos paljon, ja herkullista joulun odottelua sinullekin:)

      Poista
  9. Ihanan herkullinen resepti! Hyvää itsenäisyyspäivää Jael ❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Marjo:Kiitos paljon Marjo ihanainen:) Olikin tosi hyvää, vein meidän suomalaiseen kirjastoon,ja kuten Anu ekassa kommentissa sanoo niin oli hyvää:) Kiitos,toivottavasti oli oikein mukava itsenäisyyspäivä sinulla,täällä olin suurlähettilään itsenäisyyspäivävastaanotolla.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...