perjantai 26. elokuuta 2016

Jugurttileipä oliiveilla ja kuivatuilla tomaateilla

Kuumuudesta huolimatta en voinut vastustaa kun näin helppotekoisen leipäohjeen jauhopussin kyljessä. Ohjeen helppotekoisuus sekä jugurttilisäys kiinnosti niin että aloin leipomaan vaikka hiki virtasi;D Minulla kun ei toimi ilmastointi vaan olen tuulettimen varassa,joka tekee tällaisella kostealla helteellä kokkaamisesta aika haastavaa.. Leivästä tuli tosi hyvää vaikka en täysin mennyt ohjeiden mukaan: kahden limpun sijaan tein yhden jättimäisen limpun (2 limppua olisi ollut kyllä parempi...) enkä laittanut niin paljon oliiveja kuin mitä luki ohjeessa,mikä oli vikatikki,Mutta olipa hyvä leipä : rapea kuori,hyvä sisus ja herkullinen maku.Leipätaikina nousi todella hyvin,;ehkä jugurtin bakteerit vaikuttivat siihen.
Se kokonainen leipä...Niin suuri että se piti jakaa 4 osaan. Ensi kerralla teen kyllä taikinasta 2 limppua kuten ohjeessakin oli...

Jugurttileipä oliiveilla ja kuivatuilla tomaateilla

  • 1 kg vehnäjauhoa. Tein tämän täkäläisellä leipäjauholla (Stybel 2) jonka gluteenipitoisuus on korkea,Tähän voisi käyttää vaikka hiivaleipäjauhon ja tavallisen vehnäjauhon sekoitusta.
  • 30 gr tuorehiivaa,tai ruokalusikallinen kuivahiivaa
  • 0,6 litraa jugurttia
  • 3-3½ dl huoneenlämpöistä vettä
  • noin 200 gr viipaleiksi leikattuja oliiveja (korvasin osan oliiveista kuivattamillani kirsikkatomaateilla,ja tummien Tassos-oliivien sijaan käytin vihreitä oliiveja)
  • ½ rkl suolaa
  • oliiviöljyä kulhoon
  • hieman lisää jauhoa leivän alle/päälle
Jauhot laitetaan suureen kulhoon ,ja hiiva sekoitetaan jauhojen joukkoon.Jugurtti ja vesi lisätään jauhoihin ,ja taikinaa vaivataan muutaman minuutin ajan kunnes taikina on tasaista ja pehmeää. Tässä vaiheessa lisätään oliivit,(kuivatut tomaatit) sekä suola..Taikinaa vaivataan vielä vielä 5 minuutin ajan..Taikina on pehmeää ja tarttuvaista,mutta niin sen tuleekin olla. Taikina kaadetaan öljyllä valettuun kulhoon,kulho peitetään liinalla ,ja taikinan annetaan nousta puolitoista tuntia,mutta niin että jokaisen puolituntisen jälkeen siitä painellaan ilmat pois,ja taikinaa vaivataan joka kerta puolisen minuuttia.

Taikina jaetaan kahteen osaan:kummastakin puolikkaasta muodostetaan limppu jauhotetulla alustalla. Leivät käännetään varovasti  ja siirretään jauhotetun leivinpaperin päälle.Leivät peitetään ja niiden annetaan kohota tunnin verran.

Sillä välin uuni lämmitetään 230 C-asteeseen.Ohjeessa joko uunipelti tai leivinkivi lämmitetään ensin uunissa,ja leivät siirretään varovasti joko leivinkiven tai kuuman uunipellin päälle. Minä laitoin leivät kohoamaan suoraan leivinpellille,leivinpaperin päälle. Uunin pohjalle laitetaan muutama jääpala tuomaan kosteutta,ja leipiä paistetaan  20 minuutin ajan,minkä jälkeen lämpöä alennetaan 210 C-asteeseen,ja leipiä paistetaan vielä 25 minuutin ajan.Leivät ovat valmiita kun pohjaa napsauttaessa kuuluu kumea ääni.Leipien annetaan jäähtyä ritilän päällä.
Ai että oli hyvää leipää! Mutta olisi pitänyt laittaa oliiveja ohjeen mukaan,sillä niistä tulee makua. 

13 kommenttia:

  1. Näyttääpä hyvältä tuo leipä. Voisin miehelleni tehdä oliiviversiota.
    Kivaa perjantai-iltaa Jael!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Outi:tosi hyvää leipää onkin.Ja oliiveista,jos ovat hyviä,tulee hyvä maku leipään:) Mukavaa viikonloppua sinulle Outi.

      Poista
  2. Jugurtti tekee leivästä varmasti tosi pehmeää. Kauniit kuvatkin sinulla on. Melkein tulee tuoreen leivän tuoksu nenään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viikonloppukokki:Kiitos kauniista sanoista:) Jugurttia olen käyttänyt kakkuun,ja nyt sitten leipään,ja käytän toistekin:)

      Poista
  3. Olen tästä ohjeesta ihan haltioissani! Juuri söin lounaalla chiapatta-leipäviipaleita, joita kastelin oliiviöljyllä ja päälle laitoin feta-juustokuutioita :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hannu:hih,kiva kuulla:) Ja kuvailet tuota chiapatta-viipaletta niin että tuli ihan nälkä!

      Poista
  4. Oi, miten komea limppu ja näyttää kyllä niin herkulliselta , vaikka olisi liian vähän niitä oliiveja. :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Terhi:kiitos:) Leivällä oli täydellinen kuori ja muutenkin tosi hyvää,puuttuvista oliiveista huolimatta;D

      Poista
  5. Onpahan ihan megalomaanisen hyvän näköinen leipä! Juuri sellainen joita rakastan, kova kuori, painava sisus ja herkullisia sattumia sisällä, nam. Kivaa uutta viikkoa Jael ihanuus <3

    VastaaPoista
  6. Tiia:kiitos ihana:) Jauhopussin kyljestä löytyi kyllä niin megahyvä leipäresepti,ja takuulla teen tätä uudelleenkin,sillä oli hurjan hyvää:) Sinullekin Tiia oikein ihanaa alkavaa viikkoa:)

    VastaaPoista
  7. Oih, jäin vaan tuijottamaan noita kuvia, ihan huippuherkullisen näköinen leipä. Jogurttia en ole tainnut koskaan laittaa leipään, voisi tuoda aika kivaa makua ja tekstuuria. Ihanaa sunnuntaita sinne helteisiin...täällä jo syystuulet puhaltavat aika lailla....

    VastaaPoista
  8. Onpa hyvän näköinen leipä. Joskus olen laittanut jugurttia pataleipään, se antaa kevyesti hapatettua makua.

    VastaaPoista
  9. OI nam nam! Tää on varmaan herkkua, pitääkin testata! http://valkoinenhaave.blogspot.fi/

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...