maanantai 29. joulukuuta 2014

2xkasvispihvit ja kasvispaistos niiden lisäksi (L & G)

Viime päivinä on tuntunut siltä,että on aika hieman keventää ruokavaliota (täällähän ei joulua vietetty,joten siitä tuo ei johdu..) ja kasvispihvit ovat hyvää ruokaa silloin;etenkin jos ne ovat vielä jauhottomat ja laktoosittomat;kuten nämä pihvit.
Kävin eräänä päivänä lounaalla Aba Gil-ravintolassa,jossa söin kuvassa näkyvän herkullisen kasvis-linssipaistoksen,joka ,kuten muutkin Aba Gilin annokset,oli  sekä jauhoton,laktoositon  ja luomua.Oli oikein hyvää,ja myöhemmin huomasin että ravintolan  nettisivuilla oli joitakin ohjeita,kuten ylläolevien kasvispihvien. Kun tuttavani tavatessamme kehui paikan kasvispihvejä tosi hyviksi,niin päätin minäkin niitä tehdä;tosin pienin muutoksin..

Kurpitsa-mangoldikasvispihvit

  • 150 gr mandoldin lehtiä(mangoldin sijaan voisi käyttää pinaattia)
  • 250 gr myskikurpitsaa,kuorittuna ja ilman siemeniä
  • 100 gr vihreää tattaria
  • 40 ml oliiviöljyä
  • 2 valkosipulin kynttä
  • ½ tl suolaa
  • muita mausteita maun mukaan
  • kourallinen persiljaa
Alkuperäisessä ohjeessa ei ollut persiljaa eikä muita mausteita kuin suolaa;lisäsin persiljaa kun sitä oli kaapissa sekä mausteita kuten mustapippuria,chiliä ja paprikaa. Valmistamisen voi aloittaa jo edellisenä päiväänä liottamalla vihreitä tattarinjyviä yön yli,,mutta ohjeen mukaan niitä pitäisi liottaa vähintään 6 tuntia.Liottelun jälkeen jyvät huuhdellaan. Vihreässä tattarissa ei ole paahdetun tattarin läpitunkevaa makua.
Tattarinjyvät laitetaan monitoimikoneeseen;lisätään valkosipulit ja suurin osa öljystä.Ohjeessa lisättiin kaikki öljy tässä vaiheessa,mutta halusin öljyä myös pihvien päälle ja alle uuniin mennessä.joten laitoin hieman öljyä syrjään.Lisäsin tässä vaiheessa myös mausteet ja persiljan.Tattaria ja öljyä jauhetaan kunnes seos on tasaista tahnaa ,kuten kuvassa. Tahna on jauhettuna aika hyvää,ja tahinia ja sitruunamehua lisäämällä saa siitä hummusmaisen tahnan. Kun tattaritahna on sileää ,laitetaan se kulhoon,johon raastetaan kurpitsa raastimen karkealla terällä. Mangoldin lehdet leikataan ohuiksi suikaleiksi ja lisätään massaan,ja seos sekoitetaan tasaiseksi.Tattariöljytahna on mainio pohja kasvispihveille ,ja Aba Gil-ravintolassa käytetäänkin vihreää tattaria monessa ruokalajissa sekä leivonnaisissa.
kasvispihvit menossa uuniin...
Öljysin lopulla öljyllä leivinpaperin ja pihvien pinnat. Pihvitaikinaa menee noin ruokalusikallinen per pihvi. Kasvispihvejä paistetaan 180 C-asteessa 25-30 minuuttia,kunnes kasvispihvien pinnat ovat saaneet väriä.Hyviä olivat,eli ihan syyllä näitä oli kehuttu,ja seuraavana päivänä lämmitettynä pihvit olivat vieläkin parempia.Olivat hyviä myös kylminä.
Koska sekä mangoldia että myskikurpitsaa oli jäljellä vielä lähes sama määrä;päätin tehdä niistä lisää pihvejä.Vihreä tatttari tosin  oli päässyt loppumaan ,joten näistä tuli erilaiset. Nämä tein niin että jauhoin tehosekoittimessa (sauvasekoittimella hoituu myös) mangoldin,persiljan,valkosipulin ja öljyn paksuksi tahnaksi.Lisäsin tahnaan raastimen hienolla terällä raastettua kurpitsaa ,ja tattarijyvien sijaan tähän tuli 2 ruokalusikallista tahinia ja puolitoista desiä riisijauhoa. Öljysin taas uunipellillä olevan leivinpaperin;otin massasta lusikallisen per pihvi,ja litistin pihvejä lusikalla matalemmaksi.Päälle sivelin myös öljyä ja paiston näitä 200 C-asteessa;kääntäen pihvit kun niiden pinta alkoi saada väriä ja rapeutta. Pihveistä tuli tosi vihreitä;kun edellisissä pihveissä kurpitsan väri dominoi niin näissä väri tuli bataatista ja persiljasta.Hurjan hyviä olivat nämäkin,;ehkä jopa paremmat kuin edelliset,ja  olivat parempia uudestaan lämmitettynä ja kylmänäkin.
Paistos on paljon parempaa miltä kuvassa näyttää (oli jo tulossa pimeää...)
Aba Gil-ravintolassa syömäni kasvispaistos (kakkoskuva) inspiroi laittamaan omanlaisen kasvispaistoksen,joka syntyi porkkanoista ja punajuurista.

Punajuuri-linssi-porkkanapaistos 
  • 250 gr punajuuria,hienona raasteena
  • 200 gr porkkanoita,hienona raasteena
  • 1 dl punaisia linssejä(ennen liotusta ja keittämistä)
  • 2 dl hienonnettua sipulia (käytin kevätsipulia,varsineen)
  • 2 murskattua valkosipulin kynttä
  • 3½ rkl öljyä
  • 1 rkl persiljaa 
  • 4 rkl tahinia
  • 1 dl riisijauhoa
  • suolaa,mausteita maun mukaan (käytin mustapippuria,chiliä)
Öljy lämmitetään pannulla ja siinä ruskistetaan sipulit  miedolla lämmöllä ,kunnes ne ovat saaneet hieman väriä,Loppuvaiheessa lisätään valkosipulimurska sekä hienonnettu persilja;niiden annetaan paistua muutama minuutti.  Linssit liotetaan ja keitetään pehmeiksi.Ne laitetaan lävikköön ja niistää puristetaan neste pois.Samoin raasteesta on hyvä hieman puristaa nesteitä  pois. Linssimurska ja paistettu sipuliseos lisätään raasteen joukkoon.
Lisätään tahini  ja sekoitetaan hyvn.Lopuksi lisätään riisijauhot ja massa sekoitetaan tasaiseksi.
Laitoin leivinpaperia uunisastian päälle,öljysin pinnat ja levittelin paistostaikinaa astiaan.Sivelin hieman oliiviöljyä myös paistoksen  pintaan.Tästä tuli noin 2½ sentin korkuinen. Paistos meni uuniin 180 C-asteeseen 45 minuutiksi;kunnes pinta oli saanut väriä. Paistoksen annetaan jäähtyä kunnolla. ennen leikkaamista.Tämäkin laktoositon ja gluteeniton paistos oli hyvää,ja punajuuren ja porkkanan sijaan voi käyttää muitakin juureksia.Sekä kasvispihveistä että paistoksesta saa hyvän ja täyttävänkin aterian  tarjoamalla ne salaatin ja vaikka tahinikastikkeen kanssa.

4 kommenttia:

  1. Haa! liotettua ja jauhettua tattaria pihveihin. Tuo onkin minulle uusi tapa pihvienvalmistukseen. Kypsennetty tattari ei ole oikein ollut makuuni, mutta raakapuuroissa mennyt aivan huomaamatta. Kenties tällä tavalla se tattarin maku ei ole pihveissäkään niin läpitunkeva?

    VastaaPoista
  2. Paula:tuossahan käytin vihreää tattaria,missä ei ole sitä läpitunkevaa makua,jota on paahdetussa tattarissa.Eli tattarista ei minkäänlausta makua näissä.Kaikki juttua olivat tosi hyviä,etenkin vähän jäähtyneinä

    VastaaPoista
  3. Låter jättegott och vilken fin färg de fick!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hovkonditorn;Jag tyckte att de var jättegoda,alla tre,och fina färg var ju en bonus;D

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...