tiistai 26. maaliskuuta 2013

Sitruksinen selleri-porkkanalisäke /salaatti ja muitakin salaatteja

Kevät on täällä kasvissyöjälle hyvää aikaa,sillä niin monet ihanat kasvikset ovat silloin juuri parhaimmillaan. 
Sellerit,sekä juuri-että varsiselleri ovat nyt mahtavan kokoisia ja meheviä,ja niitä tuleekin käytettyä paljon.Kesällä näistä voi vain unelmoida sillä silloin varsisellerien varret ovat kovin ohuita ja kuivahkoja ja juurisellerit pieniä käppyröitä.Selleri kuuluukin eilen alkaneen juutalaisen pääsiäisen,pesahin,juhla-aterialle.Muistin joskus lukeneeni herkullisesta selleri-porkkanalisäkkeestä mutta kesti jonkun aikaa ennenkuin ohje löytyi;täkäläisen ruokatoimittajan blogista. Siellä myös selvisi,että apio-salaatti(apio-selleri espanjaksi) kuuluu ehdottomasti Turkin ja Bulgarian juutalaisten seder-illalliselle.Juuriltaan tämä ruoka johtaa ottomaanien ruokakulttuuriin.


Olin utelias kokeilemaan tätä,mutten ajatellut sen olevan mitenkään  erikoista,kunnes sitten maistoin apio-salaattia: se on niin hyvää että tätä on pakko tehdä uudestaankin ja paljon suurempi satsi,niin kauan kun juurisellerimuhkulat vielä ovat suuria.Onneksi sentään kunnollisia porkkanoita saa ympäri vuoden.Miten yksinkertainen ohje voikaan joskus tuottaa jotain niin täydellisen herkullista!

Sitruksinen selleri-porkkanasalaatti(Apio)
  • iso tai 2 pienempää juuriselleriä
  • 3-4 porkkanaa
  • kupillinen vettä 
  • puolisen kupillista sitruunamehua
  • 5 rkl oliiviöljyä
  • 1½ rkl sokeria (käytin luomuruokosokeria)
  • suolaa maun mukaan ja reilusti mustapippuria
Selleri pestään hyvin ja siitä poistetaan kuori. Kuorin myös porkkanat.
Selleri leikataan palasiksi ,samoin porkkanat halkaistaan ja leikataan ohuemmiksi siivuiksi.Kastikkeen ainekset laitetaan kattilaan ja annetaan kiehahtaa ,jonka jälkeen kastiketta maistetaan :kastikkeessa tulee tuntua enemmän sitruunan kirpeyttä kuin sokerin makeutta,mutta myös sen makeuden pitää tuntua hieman. Kasvikset laitetaan kattilaan ja keitetään (keitin kannellisessa kattilassa)kannen alla alhaisella lämmöllä 40 minuuttia.Tätä salaattia kuuluu ehdottomasti syödä vain kylmänä;silloin se on parhaimmillaan.Jäljelle jäänyttä herkullista  kastiketta voi käyttää salaattikastikkeena.
Eilen olin kutsuttu tuolle aiemmin mainitsemalleni pääsiäisaterialla ja vein selleri-porkkanasalaatin lisäksi myös sumakilla maustettua kyssäkaalia sekä punakaalisalaattia ,johon tein aika ihanan kastikkeen:1 dl liotettuja cashewpähkinöitä,1 dl vettä, 1 vihreä omena,1 rkl oliiviöljyä,2½ rkl omenasiiderietikkaa,1 rkl hunajaa sekä suolaa ja pippuria.Kaikki ainekset sekoitetaan tasaiseksi kastikkeeksi tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella.Kaalisalaattiin tuli myös silputtua persiljaa.
Tuoreet valkosipulitkin kuuluvat täällä kevääseen.

16 kommenttia:

  1. Aika mehuisan näköinen varsiselleri! Omia supersuosikkejani sellerit eivät ole, mutta välillä yllättävät iloisesti. Porkkana-sellerisalaatti vaikuttaa juuri sellaiselta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Outi,minä taas olen suuri sellerifani;D Tuo salaatti oli yllättävän hyvää,sellaista että kun sitä maistoin sanoin vau!

      Poista
  2. Näyttää herkulle, itse en tuota selleriä pysty syömään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se vähän riippuu siitä miten sitä valmistetaan.Näin valmistettna on tosi herkkkua!

      Poista
  3. Selleri on suosikkini. Erityisesti teen juuriselleristä einettä, mutta varsisellerikin maistuu. Perheeni vähän nirsoilee varsiselleriä, joten siitä syystä vähän vähemmän sitä. Pitää ehdottomasti kokeilla selleri-porkkanasalaattia.

    Hurjan hyviä nämä sinun tuliaissalaattisi, kaikki kolme. Sinut keplaa kutsua kylään ruokailemaan ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin pidän selleristä ja etenkin salaateissa ja smoothieissa.Kesällä täällä vaan ovat niin onnettoman kuivia ja huonoja nyt tähän kevääseen verrattuna,minkä vuoksi pitääkin sitten käyttää sitä nyt paljon. MOnet vähän nirsoilevatkin tuon sellerin suhteen,mutta siitähän saa tehtyä kaikenlaista hyvää:) Kiitos,luulen että eilenkin salaatit menivät hyvin kaupaksi;D

      Poista
  4. Kuulostaapa mielenkiintoiselta. Ihan kateellisena kuuntelen, että kevään kasviksia jo saa. Täällä kärvistellään vielä lopputalven niukkuudessa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kevät on täällä tosiaankin sellaista aikaa jolloin kasvikset ovat ihania,kuten kaikenlaiset pavut,herneet ,sellerit ja muut kasvit. Pian teilläkin kevät tulee vaikka kamalasti onkin myöhässä.

      Poista
  5. Tosi kiva ja raikas salaatti, sitä kokeilen nyt pääsiäisenä. Siun salaattikastikkeet ovat aivan mahtavia - jos sinulla on aikaa ja energiaa, voisit näistä ohjeista kirjoittaaa salaattikirjan. Vaikka semmoisen e-kirjan, jota voi lukea elektronisena tai itse tulostaa - se on halpa ratkaisu sekä kustantajalle tätä kirjoittajalle - nykyään paperikirjoista kirjailija saan vain noin 30% tuloista, mutta ne elektronisenatai muodossa myytävät kirjat ovat enemmän tuottoisaa. Allekirjoittanut olisi ensimmäinen asiakas :)
    Nina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nina,tuo oli tosi hyvää ja siitä pidettiin paljon eilen.Yksinkertainen ja vähän aineksia,mutta tosi herkullinen.Kiitos,e-kirjat ovatkin aika käteviä. Joo tiedän että tavallisista kirjoista ei kirjoittamalla paljon saa (veljeni kirjoitti kirjan....)Pitääpä laittaa mietintään ,kiitos ideasta;D

      Poista
  6. Ihania salaatteja! Talven aikana olen päässyt varsisellerin makuun. Ennen en oikein siitä välittänyt. Ei täältä nyt noin komeita nippuja ole saanut, varsien lisäksi ei ole kuin jokunen lehti, mutta ihan mehukkaita varret on olleet. Paljon on tullut käytettyä keittoihin, ja joihinkin smoothieihinkin olen varsiselleriä mukaan surauttanut. Se antaa aika kivan maun.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos:) Olen aina tykännyt selleristä ja täällä aina harmittelen kesäisin kun sinä aikana se on sellaista,että siitä ei oikein ole mihinkään. Yleensä täältä ne kaikki parhaimmat ja mehukkaimmat varret(yleensä ilman lehtiä)menevät vientiin mutta joskus saattaa torilta löytää vientiylijäämäpakkauksia.Smoothieissa selleri onkin tosi ihana aines;inkiväärin kanssa yhdessä:)

      Poista
  7. selleri onkin taas asia joka jakaa ihmiset kahteen, joko sitä rakastaa intohimoisesti tai sitä inhoaa. itse olen siihen totutellut ja oppinut rakastamaan, ja haluaisin enemmän lehtiä kun pidän niiden hennoista keltaisistä sisävarsista ja lehdistä mutta kyllä se mukulasellerkin menee. puoliso taas on joutnut totuttelemeen kumpaankin meidän tavattuamme, raukka, ja nyt sitten vielä tämä paastojuttukin...päätyykö mies illalla hädässä jyrsimään sellerinvarsia vai ei?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin varmaankin on sellainen kasvis,Minä kuulun niihin jotka ovat siitä aina tykänneet.Mukulasellerihän on ihana salaateissa,kuten Waldorfin salaatissa. Aika vaikea tuo 2 päivän paasto,mitenköhän kauan sellaista jaksaa...

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...