torstai 21. helmikuuta 2013

Appelsiiniset Hamanin korvat

Mitkä ihmeen Hamanin korvat? Täällä vietetään ensi viikon sunnuntaina Purim-juhlaa (lisää linkin takana),johon kuuluu naamiaisasuja(kuvassa venetsialainen naamarini;D),hauskanpitoa ja näitä kolmion muotoisia leivonnaisia;Hamantascheja eli Hamanin korvia.Yleensä teen jonkinlaisen version joka vuosi;muutama vuosi sitten tein gluteenittomia Hamanin korvia,mutta tänä vuonna päätin tehdä vähän perinteisemmän version niistä.Löysin houkuttelevan appelsiinisen ohjeen täkäläisen suositun bloggarin Mayan blogista (hepreaksi mutta kuvasarja on tosi hieno).Ohje oli hänen ystävänsä äidin vanha ohje ja minua viehätti taikinan runsas appelsiinisuus.
Purimiin kuuluu myös ruokalahjojen,Mishloah Manotin, antaminen ystäville,sukulaisille,naapureille ja vähävaraisille. Kaupoissa näkyy ennen pyhää erityisesti lapsille tarkoitettuja valmiita hauskoja karkkilaatikoita  tai sitten valmiiksi pakattuja ,aikuisille tarkoitettuja herkkukoreja. Ostin muutaman tyhjän korin jotka sitten täytin näillä tekemilläni Hamanin korvilla:ne menevät muutamalle tuttavalle.

Appelsiiniset Hamanin korvat
Taikina:
  • 7 dl  vehnäjauhoa (2 dl voidaan korvata täysjyväjauhoilla)+jauhoa kaulimiseen
  • 150 gr sokeria (käytin ruokosokeria)
  • 1/3 tl suolaa
  • 150 gr voita,kuutioituna ja kylmänä
  • 4 munankeltuaista
  • 1,15 dl appelsiinimehua
  • 2 tl appelsiininkuoriraastetta
  • vaniljaa (ripaus vaniljajauhetta tai ½ tl vaniljauutetta)
Ensin sekoitetaan keltuaiset,appelsiinimehu,appelsiinikuoriraaste sekä vanilja keskenään  ja astia laitetaan jääkaappiin odottelemaan vuoroaan. Kuutioitu,kylmä voi sekoitetaan jauhojen,suolan ja sokerin joukkoon,joko käsin tai monitoimikoneella.Monitoimikoneella käytetään pulssitoimintaa noin 6-7 kertaa muutaman sekunnin ajan,kunnes voi on sekoittunut jauhoihin. Keltuais-appelsiiniseos lisätään joukkoon  koneen käydessä ja annetaan koneen käydä kunnes taikinasta on muodostunut suuria murusia.
Mayalla oli hyvä vinkki:otetaan ohut muovipussi ja laitetaan muruset  sen päälle.Muovipussin avulla taikinamuruset  yhdistetään helposti taikinapalloksi. Murotaikinaa ei saa vaivata liikaa;vain sen verran että ainekset yhdistyvät.Taikina laitetaa jääkaappiin jähmettymään ja sillä välin valmistetaan niihin tuleva täyte.

Hamanin korvien täyte:

En laittanut Mayn perinteistä unikonisiementäytettä vaan tosi helpon taateli-unikonsiementäytteen.Tästä täytteestä tuli tosi hyvä:)

  • 12 liotettua isoa taatelia+liotusvettä
  • 1½ dl unikonsiemeniä
  • ripaus vaniljaa

Jauhoin unikonsiemenet ja taatelit tahnaksi.Minusta tämä oli tarpeeksi makea näin.
Taikina kaulitaan jauhotetulla alustalla ja päälle ripotellaan myös jauhoja.Sain ripotella aika reilustikin jauhoa sekä päälle että alle.Taikinasta otetaan pyöreällä muotilla ympyröitä,joiden päälle laitetaan teelusikallinen täytettä.Ympyrät taitetaan kolmioiksi.
Hamanin korvat matkalla uuniin....
Hamanin korvat paistetaan 180 C-asteessa  10-13 minuuttia,kunnes leivonnaisten reunat ovat saaneet hieman väriä. Kolmioiden reunojen kiinnitys kannattaa tehdä kunnolla,sillä muutamat Hamanin korvani levisivät.... Nämä olivat tosi herkulliset!Olin ajatellut antavani nämä tutuille kauniissa korissa mutta   Suomi-vieraani tykkäsivät näistä niin paljon ,että jouduin leipomaan toisenkin satsin,mutta niihin käytinkin sitten jo täysin erilaista ohjetta;D  Taikinasta tulee parempaa jos ympyrät laitetaan ennen täyttämistä jääkaappiin ja laitetaan jääkaappiin myös joksikin aikaa ennen uuniin menemistä,siis valmiiksi taitellut Hamanin korvat menevät jääkaapista suoraan uuniin.

Etsiessäni edellisvuosien Hamanin korva-ohjeitani huomasin,että Amalfin sitruuna oli leiponut Hamanin korvia viime vuonna.Hänen ohjeensa on hieman  erilainen kuin tämä Mayan ohje.

45 kommenttia:

  1. Oi, näitähän söisi yhtä himolla kuin joulutorttuja! Kivannäköisiäkin ovat...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leena,nämä olivat hurjan hyviä! Mutta loppuivat melkein kesken joten jouduin tekemään sen toisen satsin,mutta sellaisella taikinalla,jossa oli mantelia.Aivan ihania nekin:)

      Poista
  2. OIh, mun tarttee tulla teil syömään...

    VastaaPoista
  3. Sikäläisiksi joulutortuiksi minäkin tulin noita kutsumaan ;).
    Luulen kyllä, että tykkäisin paljon enemmän kuin joulutortuista.
    Linkkaamassasi blogissa oli tosiaan kivat kuvat mutta tekstin ymmärtämys jäi heikohkoksi...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vähän taitavat joulutorttuja muistuttaa.,Joulutortut ovat ihania mutta nämä murotaikinaiset maistuvat ehkä minulle hieman paremmin ja täyte oli ihana:) Vähän on täyttä hepreaa siellä;D

      Poista
  4. Nam,onpa jäätävän herkullista ja nättejä torttuja :)

    VastaaPoista
  5. Jäätävän herkullista,hih! Herkullisia ovat:)

    VastaaPoista
  6. Ohjeen lukiessa tuli kyllä sellainen olo, että näitä on ihan pakko kokeilla...tämä suklaakilojen karistaminen on kyllä tuskallista, kun kaikkia herkkuja on niin runsaasti tarjolla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sarppu,teillä vasta herkkuja tehdäänkin blogisi perusteella;D Ja vaikeahan herkkuja on vastustaa.

      Poista
  7. Kylla joulutortut ovat mielestani paljon parempia! Tai enhan ole noita
    sinun tekemiasi maistanut, mutta yleisesti ottaen en ole koskaan maistanut
    hyvia Hamanin korvia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paremmillahan leipomoilla täällä on oikein maukkaita Hamanin korvia.Ja nämä olivat tosi hyvät;suosittelen tuota Mayan ohjetta.Taikinassa maistui ihanasti appelsiinikin.

      Poista
  8. Näitä täytyy ehdottomasti kokeilla joku päivä! Itselle ihan uusi leivonnainen, joulutortunoloisia joo, mutta ei taatusti maun perusteella..
    Mukavaa löytää uusi tapa käyttää taateliakin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yllättävää että monet mieltävät näitä joulutortun tapaisiksi. No ehkä sen vuoksi kun tuo täyte on keskellä. Taateleista on moneksi:)

      Poista
    2. Ohjeessa lukee että taateleita liotetaan, kuinkahan kauan? Kun on tottunut että taatelit keitetään niin menee vähän sormi suuhun ;)

      Poista
  9. Höh, miksei meillä Suomessa ole nyt tuollaista hauskaa Hamanin juhlaa! Hyvän näköisiä korvia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No teillä on vappu mutta kyllä tämä Purim ottaa ensimmäisen sijan.Tänään oli jo vaikka missä ihmisiä naamioituneena ja myös lapset menivät tänään kouluihin ja tarhoihin naamioasuissa.Ja korvat ovat hyviä:D

      Poista
  10. Kivan näköisiä ja varmasti herkullisia!

    VastaaPoista
  11. Voi, miten herkullisen näköisiä. Näin talvella ainakin minulla on kova himo kaikkeen, missä on appelsiinia tai sitruunaa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitrukset tosiaankin antavat ihanasti makua kaikkeen.Ja talvella niistä saa väriterapiaa;D

      Poista
  12. Komppaan Ankeriasta, kuulostaa kivalta juhlalta :) tykkään myös itse appelsiinillä maustetuista leivonnaisista, nämä sinun ovat varmasti herkullisia.

    annemi/52weeksofdeliciousness

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Annemi,pidän paljon tästä juhlasta;on tosi kiva katsella naamiopukuisia ihmisiä:D Appelsiinit antavat ihanasti makua leivonnaisille:)

      Poista
  13. Nämä on varmasti todella hyvän makuisia! Appelsiini antaa taikinoihin hyvän maun.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvän makuisia ovat ja ne menivät alta aikayksikön poikani ja miniäni suuhun;D Appelsiini tosiaankin antaa kivasti makua:)

      Poista
  14. muistuttaa vähän niitä kreikkalaisia mitä ne nyt taas olivat nimeltään...ne leivokset joissa oli myös unikonsiemeniä täytteessä? mutta miksi nimi on korva? vain onko tasche tässä kohdassa hepreaa/jiddishiä eikä saksaksi tarkoitakaan taskua? tosi kivaa kuulla vähän enemmän niistä juutalaisista ja siraelilaisista ruoista ja toi appelsiininen murotaikina on aika hyvä keksintö, sitä käytetään mm joskus marokkolaisissa leivoksissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muistaakseni kreikkalaisilla on joku kuivakakku unikonsiemenillä.Tuo korva on oikeastaan käännös hepreasta;hamantasche on jiddishiä ja tasche tosiaankin on tasku. Appelsiini on ihana mauste taikinoille ja tosiaankin käytetään paljon Välimeren maissa:)

      Poista
  15. Mitä jauhoja käytit gluteenittomissa versioissa? Taidanpa kokeilla seuraavan kerran joulutorttujen tilalla.

    VastaaPoista
  16. Viime vuonna tein esim. mantelijauhoista ja tattarijauhoista ja laitoin myös jauhettua pellavansiementä,Niistä vaan ei tullut niin nättejä....Mutta tuo täyte näissä mitkä tein nyt;taatelia ja unikonsiemeniä,on ihana:)

    VastaaPoista
  17. En kyllä malta odottaa jouluun!

    VastaaPoista
  18. Taateli on niin herkkua, meillä on niitä aina käden ulottuvilla ;) Tosi hyvän kuuloinen ja herkullisen näköinen leivonnainen. Tosiaan, pikkusen tulee joululievonnaiset mieleen mutta ehkä ei maussa kuitenkaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taatelit ovat ihania ja käytän niitä melkein päivittäin;ostan aina kilon laatikon kerralla.Nyt oli myös ihan tuoreita taateleita torilla,mutta pidän niistä hieman jo kuivanneista enemmän. Nämä leivonnaiset olivat tosi herkullisia:)

      Poista
  19. Nam, muistat varmaan, että Haamanin korvista tykkään tosi paljon. Ne ovat minusta sata kertaa parempia kuin joulutortut. Olen aikanaan löytänyt hyvän ohjeen sukulaiseni kirjoittamasta perinnekeittokirjasta. Täytteet ovat kivoja, kun niitä voi varioida.
    Yks kaks muistankin nyt, että minulla on muutama Haamanin korva vielä pakastimessa. Täytyypä ottaa sulamaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu muistankin sinun aiemmin maininnneen sen.Täällä on joillain leipomoilla aina joka vuosi vähän kuin kilpailua siitä,minkälaisen uuden täytteen ovat keksineet;D Mutta minun suosikkini on aina sellainen,mihin tulee tuota unikonsiementä;D

      Poista
  20. Hitsiläinen, katsoin ensin, että olet tehnyt tähtitorttuja, mutta nämä olivatkin paljon mielenkiintoisempia! :-D Taatelitäyte kuulostaa jumalaiselta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kolmioita nuo ovat,ehkä pikasilmäyksellä näyttävät tähdiltä.Ja taateli-unikonsiementäyte on ihana:)

      Poista
  21. Nämä ovat varmaan ihaia herkkuja. Unikonsiemen on minun lemppari. Tätä on pakko kokeilla. Unikonsiemenestä muistaminen inspiroi minua tekemään tätä: http://sokerivaltakunta.blogspot.fi/2013/02/unikonsiemenen-kakku.html

    VastaaPoista
  22. Ah, Purim has really snuck up on me this year! I haven't prepared anything yet, but it's never too late for hamantaschen. I've never actually tried the traditional poppy seed filling, so I'd love to taste your rendition. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hannah:Purim is such a nice holiday:) And this year I had some really yummy hamantaschen,including these that I made:) Poppyseeds mixed with dates are really yummy!

      Poista
  23. ♥♥♥Mahtavan hyvää naistenpäivää kaikille naisille!!! ♥♥♥

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...