maanantai 26. syyskuuta 2011

Uusia ruokatuttavuuksia

Tällä viikolla kokeilin kahta sellaista kasvista,mitä en ennen ollut kokeillut.Ensimmäinen niistä oli tuore mustasilmäpapu. Vaikka tätä papua englanniksi usein kutsutaankin nimellä "black eyed pea",on se papu eikä herne.
Erilaisia papuja onkin nyt toreilla ja kaupoissa.Laitoin nuolen mustasilmäpapulaarin kohdalle. Ostin mustasilmäpapuja vain ihan pienen määrän,150 grammaa,koska en ollut aiemmin näitä kokeillut.Kokeilun jälkeen voin sanoa,että tulen näitä kokeilemaan toistekin. Maistoin muutaman pavun raakana,ja olivat pehmeitä ja miedon makuisia,mutten tiedä,onko näitä hyvä syödä raakana.Mustasilmäpavun palot ovat kapeita ja tummahkoja,ja tämä papulajike ei viihdy kylmässä,ja se myös vaatii suhteellisesti vähän vettä.Saakohan tätä Suomesta tuoreena..Täällä jotkut pitävät sitä uuteen vuoteen kuuluvana ruokana,sillä sen syönnin uskotaan tuovan vaurautta.Tämän viikon keskiviikkona täällä syödään uuden vuoden ateria,ja useassa pöydässä on varmaankin mustasilmäpapuja tarjolla.
 Tein näitä ihan simppelisti tomaattikastikkeessa.Papupalkojen kuori on raakana aika sitkeä,joten ehkä olisi voinut ensin keittää pavut,mutta kypsytin ne suoraan kastikkeessa,ja hyvää oli.Tuoreet pavut pitävät hyvästä tomaattikastikkeesta.

Kastikkeeseen tuli:
  • 3 keskikokoista paloiteltua tomaattia
  • puolikas pilkottu sipuli
  • pilkottu valkosipulin kynsi
  • 1½ rkl oliiviöljyä 
  • 1 tl ruokosokeria
  • ruususuolaa,mustapippuria
  • chilihiutaleita
  • 3 rkl tiiivistettyä tomaattisosetta
  • lasillinen vettä
Pilkottu sipuli paistetaan oliiviöljyssä,johon lisätään valkosipuli ja paloitellut tomaatit.Annetaan hautua jonkun aikaa kannen alla pienellä lämmöllä. Lisätään vesi,sokeri,mausteet ja tomaattisose,ja annetaan kiehua hieman kokoon.Maistellaan,ja jos on tarpeen lisätään suolaa tai vettä.Hienonsin kastiketta sauvasekoittimella.Pätkiksi paloitellut pavut lisäsin kastikkeeseen,ja keittelin kannen alla hiljaisella lämmöllä n. 10 minuuttia ,kunnen pavut olivat pehmenneet ja kastike kuivunut kokoon jonkun verran.Sama kastikehan käy myös tavallisten vihreiden tai muiden papujen kanssa.Pavut tomaattikastikkeessa ovat hyviä sekä kylmänä että lämpimänä.
Toinen kokeilemani kasvis oli kastanjakurpitsa. Jos kastanjakurpitsa kuulostaa oudolta,on syynä se,että se on täällä kehitetty lajike,jonka itsekin huomasin vasta viime keväänä.Ulkomuodoltaan se on aivan kuten acorn squash eli terhokurpitsa, mutta maultaan ja rakenteeltaan kastanjakurpitsa on paljon parempi kuin miedon makuinen ja hieman vetinenkin terhokurpitsa.. Acorn squash,kuten englanninkielinen nimikin sanoo,on lähempänä kesäkurpitsaa kuin tavallista kurpitsaa. Kastanjakurpitsa on makeampi kuin mikään muu kurpitsa ja sen rakenne on täyteläinen ja muistuttaa paahdettuja kastanjoja,siitä nimi. Marketissani näin näitä kurpitsoja ja ostin niitä (tyhmä minä) vain 3 kappaletta.Hintakin oli ihan naurettava,vain hieman yli euron kilo. Olin jo pitkään silmäillyt näitä kurpitsoja,joiden aika pian on ohi,sillä täkäläisessä MasterChef-ohjelmassa (joka juuri päättyi)näitä käytettiin jonkun verran.
Leikkasin kurpitsoja vähän miten sattuu,vaikka parasta olisi ollut puolittaa ne ja kypsyttää uunissa ihan siemenineen,sillä siemenet saa helpoiten pois kypsyneestä kurpitsasta. Sivelin kurpitsapalojen päälle hieman sitruunalla maustettua oliiviöljyä ja ripottelin ruususuolaa päälle. Paiston 200 C -asteessa noin 15 minuuttia,missä ajassa kurpitsat olivatkin kypsyneet. Ja kuin maistoin...vau! Mieleen tuli bataatti ja kastanja ja  kurpitsa oli niin hyvää,että söin kaiken siltä seisomalta enkä edes ottanut kuvaa..Ja tämän kun piti mennä salaattiin! Tänään menin jälleen markettiin ihan vain näiden kurpitsojen vuoksi,mutta ne olivat loppuneet! Näköjään MasterChef-ohjelma oli muitakin innostanut;D

20 kommenttia:

  1. Oho, mielenkiintoisa ruokatuttavuuksia, ja makoisan kuuloisia ruokia olet niistä kehitellytkin!

    Hassua, miten en ole koskaan ajatellut, että mustasilmäpavut ovat ihan tavallisten vihreiden papujen näköisiä tuoreena. Mutta kyllähän sieltä sisältä ne mustat silmät erottaa!

    Olen vasta ihan viime aikoina alkanut tutustua kurpitsoihin paremmin, kun eihän täältä Suomesta mitään erikoiskurpitsoja oikein saa. Butternut-kurpitsaa olen käyttänyt paljonkin, ja sitä on saanut kaupoista ihan kiitettävästi. Oliko tuo kastanjakurpitsa maultaan miten makea, jos vertaa esim. butternutiin?

    VastaaPoista
  2. Hippu:Minäkin tajusin vasta tänä vuonna,että mustasilmäpapuja saa tuoreenakin;D Kurpitsat ovat ihania,ja kunnolla olen tutustunut niihin vasta tänne palattuani uudestaan asumaan.Suomesta oli vaikeaa löytää erilaisia kurpitsoja vielä pari vuotta sitten.Tuo kastanjakurpitsa on vielä butternut-kurpitsaakin (joka on ihana) makeampi ja sen rakenne on hieman erilainen,vähemmän vetinen,Tosiaankin tulee paahdettu kastanja mieleen.

    VastaaPoista
  3. Mina teen noista mustasilmapavuista ja muşsta tuoreista pavuista samoilla aineilla mita sina tuon ruoan niin,etta laitan kaikki aineet yhta aikaa kattilaan ja keitan hiljaisella tulella aika kauan aikaa.Lisaksi laitan mausteeksi viela mustapippuria.
    Tosi hyvaa ruokaa.Ja terveellista.

    VastaaPoista
  4. Uudet ruokatuttavuudet ovat aina niin inspiroivia! Olen itse tällä hetkellä niinkin perusaineksen äärellä kuin tuoreen viikunan - en tiedä miten en aimmin ole tajunnut siihen rakastua vaikka olen mussuttanut jo pari vuotta kuivattuja luomuviikunoita aivan onnesta soikeana! :) Oppia ikä kaikki! Enpä ole itsekään koskaan maistanut mustasilmäpapua - jännittävää.

    VastaaPoista
  5. Thanks! I have been seeing those at the market and didn't actually realize they were black eyed peas! Now I know what to do with them :-0

    VastaaPoista
  6. Eipä taida saada mustasilmäpapua meiltä tuoreena, eikä juuri muitakaan eksoottisempia kuivattuina myytäviä tuttavuuksia. Olisipa kiva niitä maistella. Kurpitsat ovat niin ihania. Odottelen maalla myski- ja öljysiemenkurpitsojen kypsymistä...

    VastaaPoista
  7. Sateenkaari;oli kyllä tosi hyvää tuolla tavoin valmistettuna:) Ja mustapippuria lisäsin minäkin mukaan.

    Jutta:Kuivatuista viikunoista en ole koskaan pitänyt,mutta tuoreista olen alkanut pitää parin viimeisen vuoden aikana;ja nyt juuri on niiden paras aika täällä. Ovat ihania salaateissa ja muutenkin. Minullekin oli ensimmäinen kerta kun maistoin tuoretta mustasilmäpapua;kuivattu on ennestään tuttu:)

    Katherine:You should really try them.they are called lubia here.

    Okriina:Mutta lähtisköhän nuo mustasilmäpavut kasvamaan idätetyistä kuivista pavuista sinne kasvimaahasi...Kurpitsat ovat todellakin ihania!Piti ihan googlata että mitä nuo kurpitsat ovat. Myskikurpitsa näyttäänkin ihan samalta kuin butternut kurpitsa,joka täällä on toiseksi suosituin kurpitsa.Marketissa näin myös jonkun tosi ruman kurpitsalajikkeen,mutta pitää hieman tutkia vielä mikä se on.

    VastaaPoista
  8. Tuota tomaattikastiketta aion kokeilla meilläkin. Tykkään pavuista kaikissa muodoissa.

    VastaaPoista
  9. Unelma:Pavut ovat tosiaankin hyviä!

    VastaaPoista
  10. I'll bet they had a run on fresh figs after the show too :).

    I'm not a big black-eyed pea fan but I love squash!

    -----------------------------------
    My photography is available for purchase - visit Around the Island Photography and bring home something beautiful today!

    VastaaPoista
  11. Oon kattonut monta kertaa mustasilmäpapuja Punnitse & Säästässä, kuivattuina siis, näyttävät tosi kivalta! Pavut on kyllä hyviä. Ne on mulle vähän kuin ruisleipä, himo tulee :)

    VastaaPoista
  12. Katja:Pavut on tosiaankin hyviä ja niin ihanan monipuolisia! Punnitse&Säästä-kaupoissa onkin hyvät valikoimat niitäkin,Mutta jospa noita papuja idättämällä saisikin kasvatettuja tuoreita vaikka ensi kesäksi.

    VastaaPoista
  13. Onpas maittavan kuuloisia ja hauskan oloisia kurpitsoja! Olisipa kiinnostavaa päästä tekemään lähempää tuttavuutta.Mustasilmäpavut ovat minulle aika tuntemattomia suuruksia, varsinkin tuoreina. Sinulta saa aina uusia virikkeitä!

    Minusta on mukavaa, kun papuja ja kikherneitä saa luomuna& valmiiksi kypsennettyinä nykyään jo monesta kaupasta. Joskus kun on kiire, niistä saa nopean kastikkeen tomaattimurskan ja yrttien sekä valkosipulin kera.

    Sitten vaikkapa joitain vihanneksia tai quinoaa niin kiva kasvisruoka on sutjakasti valmis.

    Joskus olen kasvattanut itse ruusupapuja, ovat niin pirteän näköisiä köynnöksiäkin. :)

    VastaaPoista
  14. Mustikkatyttö:Laitan näitä uusia tuttavuuksia tänne,jospa sitten joskus niitä näkyisi Suomessakin..
    Huomasinkin,että on kivasti tarjolla valmiiksi kypsytettyjä luomupapuja Suomessa;hyvä juttu! Ja tosiaankin niistä saa helposti laitettua kaikkea hyvää:)
    Ruusupavut ovat minulle tuntemattomia,pitää mennä googlettamaan;D

    VastaaPoista
  15. Arvelit oikein - mitään papuja ei tosiaankaan pidä syödä raakoina! Minimikeittoaika 8-10 min, jotta lektiinit hajoavat!

    VastaaPoista
  16. Anonyymi:näin vähän arvelinkin...;D

    VastaaPoista
  17. Epäreilua että siellä on tuollainen raaka-aineiden kirjo! :D

    VastaaPoista
  18. Epäreilua että siellä on tuollainen raaka-aineiden kirjo! :D

    VastaaPoista
  19. Tuure;mutta ei ole mustikoita metsässä ja Norjasta tuotu lohi on sikakallista...

    VastaaPoista
  20. Ihanan kuuloiset ohjeet, etenkin tuo kurpitsa alkoi houkuttamaan. Tänä syksynä olen tutustunut myskikurpitsaan eli butternut squashiin ja rakastunut sen pähkinäiseen, bataattiseen makuun, joten tuo kastanja kurpitsakin olisi varmasti mieleen :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...