torstai 2. joulukuuta 2010

Valonjuhla ja bataattipannarit

Täällä alkoi eilen 8-päiväinen Hanukka-eli valonjuhla,josta voi lukea enemmän täällä. Hanukka-pyhän aikana on tapana syödä kaikenlaisia öljyssä paistettuja herkkuja,kuten esim.munkkeja,ja eri leipomot kilpailevatkin joka vuosi uusilla munkkiluomuksilla...
 (onneksi en ole koskaan välittänyt munkeista!) Tämä on myös se ajankohta,jolloin täkäläiset lihovat kilon pari,eikä ihmekään,sillä öljyssä paistetut herkut jäävät helposti muistoksi vyötärön seudulle....Munkkien lisäksi monissa kodeissa valmistetaan latkes-perunalättyjä.Mitä tärkkelyspitoisempia perunoita käytetään,sitä rapeampia perunalätyistä tulee. Koska karppaan,en syö perunaa mutta bataatti on onneksi sallittua,kunhan sitä syö hallitusti eikä liikaa kerralla. Valmistinkin bataattilättyjä tai pyöryköitä hieman tuon latkes-reseptin mukaan,sitä jonkun verran muuntaen. Käytin tässä jauhona kauranjyvistä jauhamaani jauhoa,mutta jos  haluaa hieman kiinteämmät lätyt,voi sen sijaan käyttää jauhoa.

Bataattilatkes-eli bataattipyörykät
  • 2 keskikokoista bataattia
  • 1 keskikokoinen tai 2 pientä sipulia
  • 1 dl kaurajauhoa
  • suolaa,mustapippuria
  • 2 luomumunaa
  • 2 rkl silputtua tuoretta korianteria
  • öljyä paistamiseenI&uuniin

Kuori ja raasta bataatit.Raasta sipulit joukkoon,ja lisää kananmunat,jauho,suola,pippuri sekä korianterisilppu.Sekoita hyvin,ja anna vetäytyä noin puolisen tuntia ennen paistamista. Lämmitä öljy (käytin oliiviöljy-rypsiöljysekoitusta) pannulla,ja kun se kunnolla lämmintä lisää lusikalla iso nokare sekoitusta pannulle.Tasoita reunat tasaisiksi. Paiston ensimmäisen satsin pannulla,mutta sitten päätinkin tehdä loput uunissa,sillä huomasin lättyjen imevän runsaasti öljyä. Öljysin uunipellillä olevan leivinpaperin,ja käytin metallirinkiä,jotta saisin lätyistä tasaisen näköisiä. Kypsensin lättyjä uunissa kunnes lättyjen pinta oli hieman karamellisoitunut,jonka jälkeen käänsin ne ja annoin toisenkin puolen ruskistua.Ensimmäisessä kuvassa on juuri näitä uunissa valmistettuja bataattilatkeksia.Ne kannattaa nostaa uunipelliltä vasta kun ne ovat hieman jäähtyneet.Näin jälkikäteen mietittynä tekisin ne kokonaan uunissa,niistä ehkä tulee hieman vähemmän rapeita niin,mutta olivat kuitenkin tosi herkullisia.


Pari päivää sitten tein myös raakaversion,mutta olin unohtanut ladata kameran,joten kuvia ei ole.Mutta tein ne suurinpiirtein näin: raastoin bataatin ja sipulin,joihin lisäsin suolaa,pippuria ja ½ ruokalusikallista agavea. Sekoitin toisessa kulhossa ½ rkl pellavansiemenjauhoa sekä ½ rkl psylliumia veden kanssa "puuroksi" ja odotin,että siitä tulee hieman hyytelömäistä,jonka jälkeen sekoitin sen bataatti-sipuliraasteen joukkoon.Kuivattelin niitä kuivurissa,kunnes pinta oli kuivunut,jonka jälkeen käänsin ne ja kuivattelin myös toista puolta.Näistäkin tuli todella hyvät.
Hieman erilaisia mutta taivaallisen hyviä bataattilättyjä olen tehnyt täällä ja Ihanan ja hieman erilaisen latkes-reseptin löytää myös blogiystäväni Lizin blogista.

13 kommenttia:

  1. Tää onkin hauska idea - olen tehnyt monesti perunapannareita, mutta en vielä kertaakaan bataattipannareita! :) Bataatteja alkaa täälläkin saamaan jo aika helposti, aikaisemimmin niitä ei juurikaan löytynyt. Hauskaa hanukkaa, siis! :)

    VastaaPoista
  2. Perunalättyjä olen joskus tehnyt. Tämä pataattiresepti mun täytyy muistaa ottaa täältä joskus mukaani.

    Hyvää Hanukkaa!

    VastaaPoista
  3. Ihania! Teen näitä varmasti heti, kun löydän jostakin bataattia. Mulla on nyt kyllä yksi tyhmä kysymys: eikö tuohon taikinaan tule mitään nestettä munien lisäksi? Tosin bataateista vissiin irtoaa nestettä...?

    Mulle saattaisi tulla hanukasta paljon muistoja vyötärönseudulle, kun tykkään öljyssä paistetuista makeista!:-D

    VastaaPoista
  4. Bataattia en osaakaan oikein käyttää, joten tässäpä minulle kokeilun arvoinen ohje - kiitos! Sinulla näyttää muutenkin olevan herkullisia kasvisruokaohjeita. Itse kun pidän enemmän kasvisvoittoisesta ruoasta.

    Hyvää valonjuhlaa! Minulle kelpaisi ne munkkiherkutkin : )

    VastaaPoista
  5. Ompa herkullinen idea. Minusta bataattia tulee muutenkin hyödynnettyä liian vähän koska hyvää se on. Raejuustolettuja olen aiemmin tehnyt mutta peruna- tai bataattiversioita en - tätä pitää koittaa.

    VastaaPoista
  6. Bataatti on minulle melko uusi tuttavuus, hyvin mieluisa. Bataatti keittokin on hyvää, mutta noita pannareita aion kokeilla.
    Olen tehnyt tuollaisia pannareita aikaisemmin punajuuresta ja porkkanasta.

    VastaaPoista
  7. Bataatti on niin herkullista ja monikäyttöistä. Kivoja ohjeita!

    VastaaPoista
  8. Nurkkalintu:Bataatista tulee kivan makeita pyöryköitä.

    Sara:de är nog jättegoda:-)

    Hippu:Ei näihin tarvitse mitään nestettä tosiaankaan tuon mainitsemisen lisäksi. Bataattihan pehmentyy sillä tavalla kivasti.Vehnäjauholla näistä tulee kiinteämpiä,omani oliva hieman pehmeitä ,mutta tosi hyviä.Paistetut herkut ovat hyviä,mutta onneksi eivät enään houkuttele:-)

    Anne:Bataatti on tosi monipuolinen aines,ja siitä saa tehtyä monenlaista ruokaa.Kasvisruoka onkin ihanaa!Kiitoksia toivotuksista;itse olen iloinen etteivät munkit houkuttele;D

    Mausteinen Manteli:Täällä käytetään paljon bataattia,joten tulee tehtyä sitä aika usein.Muutenkin bataatti on kiva aines,ja siinä on paljon vähemmän hiilareitakin kuin perunassa:-)

    Unelma:pidän bataatista tosi paljon,se muuttuu kivan makeaksi uunissa ja bataattikeittokin on hyvää.Monista juureksista saakin tehtyä kivoja pannareita:-)

    Okriina:Kiitos:-)Bataatti onkin ihanan monipuolinen

    VastaaPoista
  9. Hassua, näitä tulin eilen syöneeksi, kun eräät israelilaiset expatit tarjosivat. Luulin niitä perunarösteiksi! Heidän versiossaan oli perunaa ja sipulia, mutta mielestäni niissä olisi saanut olla sen lisäksi mausteita, suolaa ja yrttejä, melko mauttomiksi jäivät.

    Kiitos reseptistä, tällä tulee varmasti hyviä!

    VastaaPoista
  10. Anna:monet laittavatkin perunalättyihin mausteita ja yrttejä,jolloin ´niistä tulee paljon maukkaampia. Itsekin pidän niistä niin.Tuolla postauksessa on tuttuni Lizin resepti,joka on aivan ihana. Bataatti taas antaa ihan oman makulisänsä.

    VastaaPoista
  11. Varmasti hyviä! Olen itsekin raastetusta bataatista tehnyt paistikkaita hieman eri mausteilla. Bataatti on muutenkin tosi maukas juures.

    VastaaPoista
  12. Kmsu:Bataatti onkin maukas ja ihanan monipuolinen!

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...