keskiviikko 29. lokakuuta 2008

AREPA!


Asuin Venezuelassa vuosina 2004-2005 ja sinä aikana tutustuin maan ruokakulttuuriin. Mitä tulee ruokaan, Caracas oli uskomaton kokemus sillä siellä oli aivan mieletön määrä ravintoloita, ruokakojuja, ruokakärryjä, ruokaa siis oli suurinpiirtein joka kulmassa.Siellä, kuten muuallakin Etelä-Amerikassa, käytetään paljon maissia, ja ihastuin erityisesti arepaleipäsiin sekä cachapalettuihin. Arepa on pieni pyöreä leipänen joka valmistetään esikeitetystä maissista, joka on keitetty, kuivattu ja sitten jauhettu tietyn prosessin mukaisesti.Jauhojen nimi on masa harina. Arepoja myydään Venezuelassa paikoissa nimeltä areperia, arepat tehdään niissä paikan päällä ja tiskin takana on erilaisia täyteaineksia joilla arepat täytetään. Columbiassa on oma arepa versionsa, mutta ne eivät mielestäni vedä vertoja venezuelalaisille arepoille. Venezuelalaisia masa harina (Harina P.A.N, keltainen pussi)jauhoja ostin kesällä Suomessa käydessäni, en nyt muista tarkalleen ostinko ne Hakaniemen Vii Voanista tai intialaisista/pakistanilaisista kaupoista.Matkatavaroiden ylipainon takia ne kuitenkin jäivät poikani luo Helsinkiin , enkä täälläpäin ole niitä onnistunut löytämään:( 

Arepas 4,7 dl (2 cups) masa harina jauhoja 1/2 tl suolaa 7 dl (3 cups) kiehuvaa vettä 3 rkl öljyä Laita uuni kuumenemaan 200 C asteeseen Sekoita jauhot ja suola kulhossa, lisää siihen noin 6 dl kiehuvaa vettä. Sekoita hyvin, peitä kulho pyyhkeellä ja anna massan levätä noin 10 min. Muotoile taikinasta pieniä pyöreitä litteähköjä leipäsiä.Kastele kädet vedessä ennen leipästen muotoilua , silloin se sujuu helpommin.Jos taikina tuntuu liian kuivalta, voit lisätä siihen hieman vettä. Lämmitä öljy paistinpannulla, ja paista leipäsiä kummaltakin puolelta noin 5 minuuttia, kunnes ne ovat ruskean rapeita kummaltakin puolelta. Kun kaikki leipäset on paistettu,aseta ne uunipellille leivinpaperin päälle ja paista ne uunissa noin 15-20 minuuttia. Arepat tulee syödä tuoreina, ne kuivuvat aika nopeasti eivätkä enään ole silloin yhtä hyviä. Arepat täytetään erilaisilla täytteillä.Jotkut kaivertavat sisuksen pois ja jättävät jäljelle vaan onton arepan,jonka he sitten täyttävät.Oma suosikkitäytteeni oli mozzarelan tapainen juusto ja ihanat venezuelalaiset kastikkeet. Avokado on ihana täytteenä.Myös lihaa ja papuja käytetään täytteenä. Monet venezuelalaiset käyttävät ylläolevan valmistusmenetelmän sijasta laitetta nimeltä Arepera, jossa arepat valmistuvat kädenkäänteessä.....

13 kommenttia:

  1. Onpa herkullisen näköinen annos. Mulle maissijauhot ja muutenkin erilaiset maissileivät on tulleet tutuiksi, koska aikoinani luulin sairastavani keliakiaa. Mutta vaikka sitten sitä ei ollutkaan, niin huomasin, että gluteiiniton ruokavalio sopii mulle kuitenkin parhaiten.

    Täällä Los Angeleista varmaan voisi löytyäkin venezuelalaisia ravintoloita, mä olen hiukan kyllästynyt meksikolaiseen keittiöön, koska se oli meidän perheessä suosittua ruokaa jo Suomessa.

    Pistämpä tuon korvan taakse. Olen niin kehno kokki ja leipuri, että toivottavasti löydän jostain maistiaisia valmiina. Tosin toi sun resepti oli erittäin selkeä.

    VastaaPoista
  2. Varmaankin pitäisi löytyä, niitä venezuelalaisia expatteja on joka puolella Amerikkaa, ainakin Miamin alueella niitä oli hurjasti. Mä en koskaan ole ollut hulluna meksikolaiseen keittiöön, vaikka siellä ihan ok juttujakin on. Mulla on muitakin venezuelalaisia reseptejä tallessa, pitää joskus bloggailla niistä.Etelä Amerikassa kylläkin Peru oli se ehdottomasti paras maa ruokakulttuurin suhteen.

    VastaaPoista
  3. Hei vaan uusi ruokablogaaja. Jään seuraamaan virityksiäsi :D

    VastaaPoista
  4. Minäkin olen arepafani! Tosin laitan ne paistumaan pannulle ilman rasvaa. Venezuelalaiset ystäväni käyttävät budare peltiä tai pannua hellalla, miten se nyt kääntyisikään. Tai sitten hetki budare pannulla ja toinen uunissa. Harina pania löytyy naapurikaupungista ja arepojen tekijäkin löytyy ettei tarvitse itse tehdä (olen laiskalaiskalaiska)

    VastaaPoista
  5. Nayttaa todella herkulliselta :)
    Pitaa kokeilla! En ole koskaan maistanut.

    VastaaPoista
  6. Jonna, mäkin ihastuin arepoihin kunnolla, tosi hyvää.Sääli vaan että täällä Israelissa en ole löytänyt harina pania ja mun pussi jäi Suomeen.

    Susa,jos löydät noita jauhoja, se on sellainen keltainen pussi, niin kannattaa kokeilla.

    VastaaPoista
  7. Kuin vahingossa klikkasin susan suosikeista appelsiineja ja hunajaa.
    Ja sehän on uusi blogi, olenkin ajatellut , että onko sinulla blogi, jossa voisin käydä vastavierailulla.

    Mukava ja helppo ohje heti alkuun, juuri minulle sopiva.

    Kävisikö tähän maissijauhot, sekoittaisinko hieman sämpyläjauhoja sekaan.

    VastaaPoista
  8. Arleena, en ole koskaan kokeillut muilla kun noilla venezualaisilla jauhoilla, joita siis saa ainakin Helsingistä.Varmaankin tavallisten maissijauhojen ja vehnäjauhojen yhdistelmästä voisi jonkunlaiset versiot tehdä,mutta arepojen rakenne ja maku tulee juuri erikoiskäsitellyistä maissijauhoista, jotka eivät ole sama asia kuin tavalliset maissijauhot.Täälläkun en saa noita jauhoja, niin voisi todellakin kokeilla ehdottamaasi yhdistelmää, ja katsoa mitä siitä tulisi..

    VastaaPoista
  9. Yaelian, katsoin netista ja Whole Foods-marketissa niita jauhoja myydaan taalla. Samalta yhtiolta kuin soijarouhetta. :)
    Lisaan kauppalistaan!

    VastaaPoista
  10. Susa, ihanaa kun teillä on ne Whole Foods kaupat, tykkäsin käydä niissä.

    VastaaPoista
  11. Hola Yaelian,

    Que bueno que te gusto mi blog El gato goloso y que bueno que te gustaron nuestras arepas, los venezolanos nos sentimos orgullosos de ellas. Por cierto que la tuya se ve muy apetitosa como las que hacen en las areperas de Las Mercedes aquí en Caracas :-)

    un saludo

    VastaaPoista
  12. Mavele, yo vivi en Caracas hace algunos anos y me recuerdo muy bien las areparias en las Mercedes....Lo siento que escribo mi blog en finlandes y todavia no he encontrado algun gadget para que la gente puedan leer mi blog en otros idiomas.

    VastaaPoista
  13. Yaelian, tein naita eilen. Eivat olleet yhta kauniin nakoisia kuin sulla, en kehtaa laittaa blogiin kuvaa ;D Ensi kerralla yritan tehdan natimpia :)
    Maku oli aivan ihana! Rakastuin naihin! Muistuttivat mua taalla yhdessa Meksikolaisessa ravintolassa tarjottavat alkupalat.
    http://kulttuurejasekoitellen.
    blogspot.com/2008/02/meksikolaista
    .html

    Osaatko tehda tamales tai enpanadas? Olis ihana saada resepti. Taalla tamaleissa on usein lihaa, ja haluaisin oppia tekemaan ilman :)

    Kiitos ihanasta reseptista!
    Tarjosin avokadon, salsan ja vihrean chilikastikkeen kanssa, ja vahan sour creamia myos :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...